wtorek, 23 września 2014

Dynia - haft krzyżykowy


Jesień zaczęłam nietypowo bo, od musztardy figowej. Teraz wracam do tradycji jesiennej, czyli do dyni. Tym razem w odsłonie haftu krzyżykowego. Kanwę, na której haftowałam dynię, ufarbowałam esencją z herbaty. Efekt bardzo mi się spodobał, więc jeszcze popróbuję zabawę z naturalnymi barwnikami.

         Dynia to moja ulubienica, także w kuchni, też z nią poszaleję. A mam parę przepisów do wypróbowania.









Pozdrawiam
An z Chatki

poniedziałek, 22 września 2014

Musztarda figowa i początek jesieni









Witam się jesiennie przepisem, który przypadł mi do gustu. U mnie, teraz jest w sklepach mnóstwo fig, więc wykorzystałam je do zrobienia musztardy figowej. Dobrze smakuje z różnego rodzaju serami, mi najbardziej smakuje z kozim serem.



Musztarda figowa






Składniki:
6 sztuk fig
120 g brązowego cukru
7 łyżek octu
3 czubate łyżeczki zmielonej gorczycy     (gorczycę można samemu zmielić w mikserze, nie trzeba specjalnie kupować zmielonej)
sól i pieprz do smaku

* ewentualne dodatki smakowe do wyboru - musztarda, miód, zioła, albo wino

Sposób wykonania:
Ocet z cukrem zagotować.  Figi umyć, obrać ze skórki, pokroić w ćwiartki i włożyć do gotującego się octu z cukrem. Wsypać gorczycę, dodać sól i pieprz. Zmiejszyć ogień i gotować około pół godziny. Trzeba mieszać i uważać, żeby figi się nie przypaliły.  Włożyć musztardę do słoiczków i pasteryzować 15 min.
Z tej ilości fig wychodzą 2 malutkie słoiczki.  Kolor musztardy jest czerwono-bordowy :)

*    Musztarda wychodzi o delikatnym smaku, nie jest dominująca. Trzeba dopasować do własnego smaku, dla mnie jest ok. Można ją zaostrzyć dodając 1 łyżeczkę musztardy Dijon, albo jeszcze bardziej złagodzić, dodając miód. Kombinacji jest wiele, można dodać łyżeczkę porto, albo jakieś zioła, wszystko zależy jaki smak musztardy chce się uzyskać.

Pozdrawian
An z Chatki