wtorek, 23 września 2014
Dynia - haft krzyżykowy
Jesień zaczęłam nietypowo bo, od musztardy figowej. Teraz wracam do tradycji jesiennej, czyli do dyni. Tym razem w odsłonie haftu krzyżykowego. Kanwę, na której haftowałam dynię, ufarbowałam esencją z herbaty. Efekt bardzo mi się spodobał, więc jeszcze popróbuję zabawę z naturalnymi barwnikami.
Dynia to moja ulubienica, także w kuchni, też z nią poszaleję. A mam parę przepisów do wypróbowania.
Pozdrawiam
An z Chatki
Etykiety:
Atelier,
Dynia,
Haft krzyżykowy
poniedziałek, 22 września 2014
Musztarda figowa i początek jesieni
Witam się jesiennie przepisem, który przypadł mi do gustu. U mnie, teraz jest w sklepach mnóstwo fig, więc wykorzystałam je do zrobienia musztardy figowej. Dobrze smakuje z różnego rodzaju serami, mi najbardziej smakuje z kozim serem.
Musztarda figowa
Składniki:
6 sztuk fig
120 g brązowego cukru
7 łyżek octu
3 czubate łyżeczki zmielonej gorczycy (gorczycę można samemu zmielić w mikserze, nie trzeba specjalnie kupować zmielonej)
sól i pieprz do smaku
* ewentualne dodatki smakowe do wyboru -
musztarda, miód, zioła, albo wino
Sposób wykonania:
Ocet z cukrem zagotować. Figi umyć, obrać ze skórki, pokroić w
ćwiartki i włożyć do gotującego się octu z cukrem. Wsypać gorczycę, dodać sól i
pieprz. Zmiejszyć ogień i gotować około pół godziny. Trzeba mieszać i uważać, żeby
figi się nie przypaliły. Włożyć musztardę
do słoiczków i pasteryzować 15 min.
Z tej ilości fig wychodzą 2 malutkie słoiczki. Kolor musztardy jest czerwono-bordowy :)
* Musztarda wychodzi o delikatnym smaku, nie
jest dominująca. Trzeba dopasować do własnego smaku, dla mnie jest ok. Można ją
zaostrzyć dodając 1 łyżeczkę musztardy Dijon, albo jeszcze bardziej złagodzić,
dodając miód. Kombinacji jest wiele, można dodać łyżeczkę porto, albo jakieś
zioła, wszystko zależy jaki smak musztardy chce się uzyskać.
Pozdrawian
An z Chatki
Subskrybuj:
Posty (Atom)