piątek, 19 grudnia 2014

Kruche ciasteczka z gwiazdką



Moje ulubione świąteczno-adwentowe ciasteczka.  Foremki zawsze kupuję na jarmarku świątecznym, jest zawsze taki wybór, że dostaję oczopląsu :)  W tym roku kupiłam foremki  z choinką, a także malutką gwiazdkę i gruszkę.
 
 Jak ktoś ma jeszcze czas na zabawę z ciasteczkami, to polecam te z okienkami, a oto przepis:




Kruche ciasteczka z gwiazdką









Składniki:
2 szkl  mąki pszennej
1 szkl cukru-pudru
200g masła roślinnego albo margaryny Palma
2 łyżki śmietany typu „creme fraiche”
2 żółtka
1 op cukru waniliowego
zapach pomarańczowy



Do wypełnienia okienka:
½ słoika z galaretką z czerwonej porzeczki, albo z truskawek.   Tutaj chodzi o przetwór z czerwonej porzeczki, (czyli inny rodzaj dżemu),  nie o zwykłą galaretkę z papierka do deserów. 
   Wyjaśniam dokładnie, bo miałam już tyle pytań od znajomych, o tą galaretkę.



        Sypkie składniki wsypać do miski albo na stolnicę. Dodać śmietanę, żółtka i pokrojone masło. Wszystkie składniki najpierw siekać  (najlepiej plastikową łopatką do ciasta), później już zagnieść rękami. Uformować kulę, włożyć do torebki foliowej i włożyć do lodówki, na jakieś 2-3 godziny, żeby ciasto się schłodziło.

      Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki. Podzielić na dwie części. Jedną część ciasta rozwałkować (trzeba trochę podsypywać mąką, bo ciasto będzie się do wałka przyklejać). Wyciąć ciasteczka pełne. Drugą część rozwałkować i wyciąć ciasteczka z dodatkowym okienkiem w środku. W moich ciasteczkach jest to kształt gwiazdki. 

Ułożyć ciasteczka na papierze do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku w 180° , aż będą miały złoty kolor. Trudno powiedzieć ile to będzie czasu, bo to zależy od grubości i wielkości ciasteczka. Trzeba patrzeć i pilnować, żeby się nie przypaliły.
Po upieczeniu wszystkich ciasteczek, odłożyć je do pełnego wystygnięcia. Dopiero jak będą zimne należy przygotować wypełnienie okienka.

Słoik z galaretką z czerwonej porzeczki otworzyć i połowę wlać do garnka. Przetwory z czerwonej porzeczki w tym galaretkę sama robię, latem, jak jest na nie sezon.
         Podgrzać na na kuchence i cały czas mieszać.  Podgrzewać i mieszać do tej pory, aż galaretka uzyska konsystencję gęstej śmietany. Wtedy zdjąć z kuchenki i szybko działać


Pełną część ciasteczka posmarować galaretką – bardzo mało. Potem wziąć część z wyciętym okienkiem i skleić je razem. Do okienka dodać jeszcze kroplę galaretki, żeby ładnie wypełniło okienko. I tak postąpić z każdym ciasteczkiem. Na koniec posypać wszystkie cukrem pudrem i zostawić do zastygnięcia, najlepiej na całą noc.







Życzę smacznego !


Pozdrawiam
An z Chatki

3 komentarze:

  1. Pysznie i pięknie wyglądają. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. piękne, wyjątkowe, smakowite zdjęcia :) pozdrawiam bardzo mocno z Poznania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasteczka przepięknie wyglądają i na pewno są równie smaczne

    OdpowiedzUsuń