poniedziałek, 22 września 2014

Musztarda figowa i początek jesieni









Witam się jesiennie przepisem, który przypadł mi do gustu. U mnie, teraz jest w sklepach mnóstwo fig, więc wykorzystałam je do zrobienia musztardy figowej. Dobrze smakuje z różnego rodzaju serami, mi najbardziej smakuje z kozim serem.



Musztarda figowa






Składniki:
6 sztuk fig
120 g brązowego cukru
7 łyżek octu
3 czubate łyżeczki zmielonej gorczycy     (gorczycę można samemu zmielić w mikserze, nie trzeba specjalnie kupować zmielonej)
sól i pieprz do smaku

* ewentualne dodatki smakowe do wyboru - musztarda, miód, zioła, albo wino

Sposób wykonania:
Ocet z cukrem zagotować.  Figi umyć, obrać ze skórki, pokroić w ćwiartki i włożyć do gotującego się octu z cukrem. Wsypać gorczycę, dodać sól i pieprz. Zmiejszyć ogień i gotować około pół godziny. Trzeba mieszać i uważać, żeby figi się nie przypaliły.  Włożyć musztardę do słoiczków i pasteryzować 15 min.
Z tej ilości fig wychodzą 2 malutkie słoiczki.  Kolor musztardy jest czerwono-bordowy :)

*    Musztarda wychodzi o delikatnym smaku, nie jest dominująca. Trzeba dopasować do własnego smaku, dla mnie jest ok. Można ją zaostrzyć dodając 1 łyżeczkę musztardy Dijon, albo jeszcze bardziej złagodzić, dodając miód. Kombinacji jest wiele, można dodać łyżeczkę porto, albo jakieś zioła, wszystko zależy jaki smak musztardy chce się uzyskać.

Pozdrawian
An z Chatki

5 komentarzy:

  1. Ciekawy przepis, będę musiała go spróbować:)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Pierwszy raz słyszę o takiej musztardzie :-)
    Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też nie słyszałam o figowej musztardzie
    ale wszelkie nowości kulinarne jestem otwarta
    więc i twój przepis jak nic wypróbuję:).
    Pozdrawiam Marta.

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy o takiej musztardzie nie slyszalam, ale napewno dobrze smakuje.
    Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń