Witam się jesiennie przepisem, który przypadł mi do gustu. U mnie, teraz jest w sklepach mnóstwo fig, więc wykorzystałam je do zrobienia musztardy figowej. Dobrze smakuje z różnego rodzaju serami, mi najbardziej smakuje z kozim serem.
Musztarda figowa
Składniki:
6 sztuk fig
120 g brązowego cukru
7 łyżek octu
3 czubate łyżeczki zmielonej gorczycy (gorczycę można samemu zmielić w mikserze, nie trzeba specjalnie kupować zmielonej)
sól i pieprz do smaku
* ewentualne dodatki smakowe do wyboru -
musztarda, miód, zioła, albo wino
Sposób wykonania:
Ocet z cukrem zagotować. Figi umyć, obrać ze skórki, pokroić w
ćwiartki i włożyć do gotującego się octu z cukrem. Wsypać gorczycę, dodać sól i
pieprz. Zmiejszyć ogień i gotować około pół godziny. Trzeba mieszać i uważać, żeby
figi się nie przypaliły. Włożyć musztardę
do słoiczków i pasteryzować 15 min.
Z tej ilości fig wychodzą 2 malutkie słoiczki. Kolor musztardy jest czerwono-bordowy :)
* Musztarda wychodzi o delikatnym smaku, nie
jest dominująca. Trzeba dopasować do własnego smaku, dla mnie jest ok. Można ją
zaostrzyć dodając 1 łyżeczkę musztardy Dijon, albo jeszcze bardziej złagodzić,
dodając miód. Kombinacji jest wiele, można dodać łyżeczkę porto, albo jakieś
zioła, wszystko zależy jaki smak musztardy chce się uzyskać.
Pozdrawian
An z Chatki
Ciekawy przepis, będę musiała go spróbować:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Pierwszy raz słyszę o takiej musztardzie :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :-)
Ja też nie słyszałam o figowej musztardzie
OdpowiedzUsuńale wszelkie nowości kulinarne jestem otwarta
więc i twój przepis jak nic wypróbuję:).
Pozdrawiam Marta.
To musi być smaczne.
OdpowiedzUsuńNigdy o takiej musztardzie nie slyszalam, ale napewno dobrze smakuje.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :-)