Dynia gorgonzola wygląda efektownie i niej jest duża. Skorupę niestety, ma twardą i ciężko jest ją obrać , w środku ma jasnożółty kolor. Sugerując się trochę nazwą dyni, postanowiłam zrobić z niej, dosyć ostrą zupę.
Zupa z dyni gorgonzola
Składniki:
300g miąższu z dyni gorgonzola (bez pestek i bez skóry)
1 duży ziemniak
1/2 dużej cebuli, albo jedna mała cebulka
1 ząbek czosnku
kieliszek białego wytrawnego wina, ja użyłam Gewürztraminer
ok 2- 3 szkl bulionu wołowego
1 jabłko kwaśne
trochę świeżego rozmarynu, ale bardzo mało
trochę świeżego tymianku, ale bardzo mało
trochę curry (dla koloru, bo dynia jest blada)
łyżeczka cukru
sól, pieprz, imbir
olej lub masło do smażenia
ser z niebieską pleśnią np Rokpol
Cebulę i czosnek posiekać, podsmażyć na oleju. Do tego dodać też posiekane zioła : rozmaryn i tymianek. Podsmażyć jeszcze trochę na patelni i wlać białe wytrawne wino. Zredukować trochę wino i wszystko przelać do garnka. Do garnka włożyć pokrojony w kostkę miąższ z dyni. Ziemniak umyć, obrać, pokroić w kostkę i włożyć do garnka. Jabłko obrać, wyciąć gniazdo nasienne, pokroić w kostkę i włożyć do garnka. Dodać cukier, sól i pieprz, imbir, szczyptę curry i 1 szklankę bulionu wołowego, w razie potrzeby- dodać więcej tego bulionu.
Dusić pod przykryciem, do momentu aż dynia, ziemniak i jabłko zmiękną. Jak już wszystko będzie miękkie zmiksować blenderem. Teraz gęstość zupy regulować bulionem. Pogotować jeszcze trochę i na sam koniec, dodać kawałek sera z niebieska pleśnią. Ja jeszcze raz na koniec miksuję i dodaję trochę śmietany, ale to nie jest już konieczne.
Gotową zupę dyniową, podawać z kawałkami sera pleśniowego.
***
Przepis ten bierze udział w "Festiwalu Dyni 2013"
Pozdrawiam
An z Chatki
chyba skuszę się na dyniowe wynalazki...pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować, bo zawsze robię zupę dyniową ale tylko na słodko.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :-)
Ale ona piękna, aż szkoda rozkrawać :)
OdpowiedzUsuńJa znam tylko zup z dyni z zacierkami.
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ta dynia. Jest bardzo dekoracyjna. Pozdrawiam.
Zupka na czasie i wygląda bardzo apetycznie:) Mniam mniam:))
OdpowiedzUsuńPozdrowienia!:)
a ja właśnie zajadam zupę dyniową... :) ale numer! pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńTo fakt - dynie z rodziny acornow maja nieco twarda skorke (dlatego najczesciej je pieke, gdyz brakuje mi do nich cierpliwosci ;)) oraz jasny, zolty kolor; na szczescie dobra dyniowa zupa nigdy nie jest zla! Tym bardziej z dodatkiem sera :))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie i dziekuje Ci za udzial w tegorocznym Festiwalu!
I oczywiscie zapraszam ponownie za rok ;)