Moje ulubione świąteczno-adwentowe ciasteczka. Foremki zawsze kupuję na jarmarku świątecznym, jest zawsze taki wybór, że dostaję oczopląsu :) W tym roku kupiłam foremki z choinką, a także malutką gwiazdkę i gruszkę.
Jak ktoś ma jeszcze czas na zabawę z ciasteczkami, to polecam te z okienkami, a oto przepis:
Kruche ciasteczka z gwiazdką
Składniki:
2 szkl mąki pszennej
1 szkl cukru-pudru
200g masła roślinnego
albo margaryny Palma
2 łyżki śmietany
typu „creme fraiche”
2 żółtka
1 op cukru
waniliowego
zapach pomarańczowy
Do wypełnienia okienka:
½ słoika z
galaretką z czerwonej porzeczki, albo z truskawek. Tutaj chodzi o przetwór z czerwonej porzeczki, (czyli inny rodzaj dżemu), nie o zwykłą galaretkę z papierka do deserów.
Wyjaśniam dokładnie, bo miałam już tyle pytań od znajomych, o tą galaretkę.
Sypkie składniki
wsypać do miski albo na stolnicę. Dodać śmietanę, żółtka i pokrojone masło. Wszystkie
składniki najpierw siekać (najlepiej plastikową łopatką do ciasta),
później już zagnieść rękami. Uformować kulę, włożyć do torebki foliowej i
włożyć do lodówki, na jakieś 2-3 godziny, żeby ciasto się schłodziło.
Po tym czasie
wyjąć ciasto z lodówki. Podzielić na dwie części. Jedną część ciasta rozwałkować
(trzeba trochę podsypywać mąką, bo ciasto
będzie się do wałka przyklejać). Wyciąć ciasteczka pełne. Drugą część
rozwałkować i wyciąć ciasteczka z dodatkowym okienkiem w środku. W moich
ciasteczkach jest to kształt gwiazdki.
Ułożyć ciasteczka
na papierze do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku w 180° , aż będą miały
złoty kolor. Trudno powiedzieć ile to będzie czasu, bo to zależy od grubości i
wielkości ciasteczka. Trzeba patrzeć i pilnować, żeby się nie przypaliły.
Po upieczeniu
wszystkich ciasteczek, odłożyć je do pełnego wystygnięcia. Dopiero jak będą zimne
należy przygotować wypełnienie okienka.
Słoik z galaretką
z czerwonej porzeczki otworzyć i połowę wlać do garnka. Przetwory z czerwonej porzeczki w tym galaretkę sama robię, latem, jak jest na nie sezon.
Podgrzać na na kuchence
i cały czas mieszać. Podgrzewać i
mieszać do tej pory, aż galaretka uzyska konsystencję gęstej śmietany. Wtedy
zdjąć z kuchenki i szybko działać
Pełną część
ciasteczka posmarować galaretką – bardzo mało. Potem wziąć część z wyciętym
okienkiem i skleić je razem. Do okienka dodać jeszcze kroplę galaretki, żeby
ładnie wypełniło okienko. I tak postąpić z każdym ciasteczkiem. Na koniec
posypać wszystkie cukrem pudrem i zostawić do zastygnięcia, najlepiej na całą
noc.
Życzę smacznego !
Pozdrawiam
An z Chatki
Pysznie i pięknie wyglądają. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńpiękne, wyjątkowe, smakowite zdjęcia :) pozdrawiam bardzo mocno z Poznania :)
OdpowiedzUsuńCiasteczka przepięknie wyglądają i na pewno są równie smaczne
OdpowiedzUsuń