poniedziałek, 17 grudnia 2018

Zakwas buraczany



         Nastawiłam jakieś trzy dni temu, zakwas buraczany na świąteczny barszcz. Kolor ma już rewelacyjny, smak i zapach  super. Według przepisu, zakwas powinien stać jakieś 5 dni i będzie dobry, ja go zostawię na 7 dni, będzie mocniejszy.

        Zrobiłam mało tego zakwasu, w litrowym słoiku z dwóch buraków. Na zupę świąteczną mi wystarczy, chociaż mogłam zrobić więcej. Zostało mi tylko dwa buraki i postanowiłam, że zrobię zakwas. U mnie w sklepie, nie często są buraki, więc jak kupuje, to przeznaczam je na coś innego. Poza tym są często kiepskiej jakości i wtedy w ogóle nie kupuję. Także jest, co jest.









Jak widać na zdjęciu, zakwas cały czas jeszcze "pracuje", ma piane. Codziennie trzeba sprawdzać, czy coś nie wypłynęło tzn. burak albo przyprawy. Jak tak się stanie, to trzeba wepchnąć z powrotem pod wodę. Jak będzie pływało po powierzchni, to spleśnieje i zakwas do wyrzucenia.





Często w kuchni, jak każdy, wykorzystuję słoiki "po czymś". Z tym, że nalepki są tak mocno przyklejone, że ciężko je oderwać, a słoik później się okropnie klei. Od jakiegoś czasu zrezygnowałam ze zdzierania nalepek, szkoda zdrowia i nerwów.


Pozdrawiam An

7 komentarzy:

  1. Będzie pyszny barszczyk! Kolor ma śliczny.Czerwony barszczyk to jedna z moich ulubionych zup.Zazwyczaj zamawiam w restauracjach, czysty bez dodatków - zamiast kompotu.Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tez mam nadzieje, ze wyjdzie dobry, zawsze sie tym przejmuje. Lubie taki klarowny barszcz z pasztecikami. Chociaz na co dzien, na obiady, gotuje taki barszcz z ziemniakami, burakami, warzywami, taki gesty :) u mojej babci taki gesty barszcz, to jeszcze byl ze smietana i skwarkami :) Pozdrawiam An

      Usuń
  2. Ja też nastawiłam:) Nie ma to jak barszczyk na własnym zakwasie:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. W tym roku robię ostrą rewolucję wśród słoików, gromadziłam i gromadziłam a nie udawało się ich złużyć , w tym roku poszły na przemiał. Nawet po znajomych pytałam się czy nikt nie chce... ale o burakach miało być, piękny kolor :) Na pewno będzie pyszny :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tez tak mialam :) teraz mam sloikow prawie tyle ile zuzywam na przetwory. Moze z 5 sloikow wolnych i w koncu mieszcza sie w jednej szafce, a nie jak kiedys bylo- w trzech. Przed moja ostatnia przeprowadzka nastapila ostra redukcja, jakosci i przydatnosci sloikow i teraz mam idealna ilosc, tylko pytanie - na jak dlugo :) :) :) pozdrawiam An

      Usuń
  4. Niestety nie będzie u mnie własnego zakwasu ale co tam ważne że coś tam będzie i wszyscy wypiją i będziemy świętować :-).Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń