środa, 8 sierpnia 2012

Żółta cukinia i pomarańczowy wieczór






W ogródku, pięknie obrodziła cukinia, tyle że żółta. Osobiście wolę zieloną, no ale żółta, też może być. Przynajmniej wyzwala we mnie chęć poszukiwania nowych zastosowań w przepisach. I tak powstał na zasadzie poszukiwań, prób i błędów przepis na placki:



Placki z żółtą cukinią






Składniki:

- 1 sporej wielkości żółta cukinia
- 1 sporej wielkości marchewka
- 1 sporej wielkości ziemniak, albo 2 małe ziemniaki
- 1 cebula (albo 1/3 dużego pora, osobiście wolę cebulę)
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki mąki
- 2 całe jajka
- sól i pieprz
- olej do smażenia


Cukinię umyć, obrać ze skóry, przekroić na pół i wydrążyć pestki. Zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Ziemniaki umyć, obrać i również zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Marchewkę umyć, oskrobać i zetrzeć na tarce z tym, że na małych oczkach. Cebulę obrać z łupinek, umyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach. czosnek przepuścić przez praskę i dodać do reszty warzyw.
Warzywa odcisnąć z soku. Dodać sól, pieprz, wbić jajka i dodać mąkę. Wszytko porządnie wymieszać. Łyżką kłaść warzywne ciasto na rozgrzany olej, na patelnię. Smażyć placki z obu stron na rumiany kolor.


Na deser były truskawki. Tak pięknie wieczorem świeciło słońce, że wydawało się wszystko wręcz pomarańczowe.









8 komentarzy:

  1. Wygladaja przepysznie Twoje placuszki a ja mam wysmielity przepis na chlebek z cukini:)Wyjatkowo latwy i przepyszny
    3 kubki maki
    1 lyzeczka soli
    1 lyzeczka sody
    1lyzeczka proszku do pieczenia
    3 lyzeczki cynamonu
    3 jajka
    1 kubek oleju
    3 lyzeczki extratu z wanili
    2 kubki ztartej cukini
    1 kubek posuekanych wloskich orzechow
    potrzeba dwie foremki 8x4 inch .wysmarowac je maslem i maka
    Przygotowac piec na 165c
    Przesypac make dodac wszystkie suche skladniki oprocz cukru
    w drugiej misce ubic jaja olej,wanilie i cukier
    Do tego pomalenku wsypac make z dodatkami,wymieszac i wyrzcic cukinie i orzechy i dobrze wymieszac.Przelac po rowno do foremek piec 40-60 min az patyczek bedzie czysty.Ochlodzic przez 20 min potem wyciagac z foremek i ostudzic .Smacznego :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za przepis, skorzystam :) mam tyle tej cukini, że nie wiem już co z niej robić :)

      Usuń
  2. Oj, jakie te placuszki muszą być pyszne! Dziękuję za przepis choć my jesteśmy zacukiniowani właśnie zieloną cukinią ale myślę, że nie będzie problemu z modyfikacją:)
    Piękne fotki w tym świetle!
    pozdrowienia,

    OdpowiedzUsuń
  3. placki już piekłam kilka razy ale chlebka jeszcze nie.......szkoda bo w tym roku u mnie nie ma tego warzywa ale może jak zakupię to się skusze na oba przepisy.....

    OdpowiedzUsuń
  4. Poprosze jedna porcje tych pysznych placuszkow..napewno sa smaczne.)

    OdpowiedzUsuń
  5. mmmmm, uwielbiam placki i kocham truskawki (przy tamtym zdjęciu zrobiłam się głodna:P).
    pozdrawiam i zapraszam do odwiedzin:)

    http://speckled-fawn.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję dziewczyny za miłe komentarze. Placki oststnio są, u mnie królem obiadu :)

    Pozdrawiam
    An

    OdpowiedzUsuń
  7. Sama takie robiłam w zeszłym roku ....w tym nawet o nich zapomniałam a to może dlatego że w zeszłym roku miałam własne cukinie. Placuszki są pyszne ale z truskawkami jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń