Trwa blogowy Festiwal Dyni, więc czas przyłączyć się do wspólnego gotowania. Na tą okazję wyszperałam przepis na zypę z dyni z dodatkiem jabłka. Przepis pochodzi z gazety "Wohnen&Garten". Smakowała mi ta zupa, więc gorąco polecam.
Składniki:
- 350gram dyni Hokkaido
- ok. 100 gram startego jabłka (użyłam kwaśnej odmiany)
- 600 ml wywaru z warzyw
- sól
- 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
- 50 ml słodkiej śmietany
- pieprz albo papryka słodka
Dynię Hokkaido przekroić, wyjąć pestki. Pokrojąć ją na mniejsze kawałki i piec w piekarniku ok 45min w 180 stopniach. Dynię Hokkaido nie trzeba obierać ze skórki, więc i ja ją pozostawiłam. Po upieczeniu skórka jest miękka, a kolor zupy wręcz pomarańczowy.
Upieczoną dynię włożyć do wywaru z warzyw i gotować ok 10 min., potem zmiksować. Można dodać łyżkę masła, jak ktoś lubi. Dopiero teraz doprawić do smaku, solą i imbirem, można dodać pieprz albo paprykę słodką. Odstawić z ognia zupę i dodać śmietanę i starte jabłka. Już zupy nie gotować, bo teraz może się zważyć.Ja nie dodałam śmietany, ponieważ ograniczam tłuszcze :)
Jeszcze kurczowa trzymam się jesieni, chociaż już zrobiłam parę zimowych ozdów, ale o tym będzie dopiero po festiwalu. Gotowanie i przerabianie różnych dyń, zajmuję mój obecny wolny czas :)
Potrawa bierze udział w Festiwalu Dyni, na który również zapraszam :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
zupka boska, ale to naczynie!!!!! oalala!
OdpowiedzUsuńJuż sobie zapisałam recepturę ;) naczynie mnie powaliło, jak ja lubię takie cudeńka *__*
OdpowiedzUsuńZupa musi być przepyszna! A miseczka po prostu rewelacyjna :)
OdpowiedzUsuńUna delicia.
OdpowiedzUsuńBss.
mam ochotę na taką słoneczną dyniową zupę.
OdpowiedzUsuńO! Z jabłkiem jeszcze nie próbowała. Boska miska :)
OdpowiedzUsuńI zupa i naczynie bardzo urokliwe!
OdpowiedzUsuńZupy dyniowej z dodatkiem jablka jeszcze nie robilam, ale jestem pewna, ze swietnie tutaj pasuje :)
Pozdrawiam!